De Koeien

De Koeien

Lakenvelderkoeien zijn niet uit het veld te slaan. Ze zijn zeldzamer dan de panda, want er zijn er
maar circa 3300 van op de wereld. Na een tijdje bijna uitgestorven te zijn geweest, is er een
enthousiast clubje liefhebbers opgestaan om dit prachtige ras in stand te houden. Het overgrote
deel graast in het Nederlandse polderlandschap. Niet zo gek, aangezien de lakenvelder een oer-
Hollands runderras is. Sterker nog, het is het oudste koeienras van het land. Al in de 12 e eeuw wordt
er, in de vorm van een beschrijving, melding gemaakt van lakenvelders in Nederland. De vroegst
bekende afbeelding is een schilderij uit ongeveer 1450.

De lakenvelder kenmerkt zich door de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en
rug van een verder zwart of rood dier. Ook het vriendelijke karakter en de wat tragere groei zijn
typisch voor dit rund. Deze groei in combinatie met het puur eten van gras (en hooi), zorgen ervoor
dat het vlees qua smaak en structuur van perfecte kwaliteit is. Slow Food bevestigde dit op 21 juni
2010 en liet de lakenvelder als eerste Nederlandse rundveeras toetreden tot de ‘ark van de smaak’.
Naast het zorgvuldig fokken en laten opgroeien van kalf bij moederkoe, verkoopt
Lakenvelderboerderij Mariahoeve ook vlees van eigen lakenvelderkoeien. (H)eerlijk vlees waar we
voor de volle 100% achterstaan.